Filmska banka


   
Senke uspomena

Žanr:
Drama

Režija:
Predrag Velinović

Kratak sadržaj:
Glumac koji je nekada bio slavan igrao u mnogim filmovima i pozorišnim predstavama živi svoje staračke dane monotono i jednolično... Sve dok ne sretne jednu devojčicu koja želi da postane glumica. U susretima sa devojčicom glumac oživljava svoje ljubavi iz mladosti... Film na jedan dovitljiv način tematizuje ono što se odvija u većini nas ... da li je nekad bilo bolje no danas ili je dobro što je prošlo? Velika i iskusna glumačka ekipa osigurala je ovom filmu niz nagrada na prošlogodišnjim festivalima.

Producent:
Avala Film, RTV Srbija

Scenario:
Predrag Perišić

Muzika:
Zoran Erić

Snimatelj:
Radoslav Vladić

Scenografija:
Gordana Sudžum

Kostimografija:
Dušan Jovanović

Zemlja porekla:
Srbija

Montaža:
Vera Baronijan

Trajanje:
122 minuta

Tehnika:
Standard, kolor

Prvo prikazivanje:
3.5.2000.Glumci:

Aleksandra Guberinić
Bojan Ivić
Božidar Savićević
Branka Pujić
Dejan Matić
Dragan Jovanović
Dragomir Felba
Đurđija Cvetić
Ksenija Zelenović
Miodrag Radovanović
Nikola Kojo
Nikola Pejaković
Nina Zukanović
Radmila Savićević
Radmila Živković
Selimir Tošić
Srđan Miletić
Velimir (Bata) Živojinović
Vera Dedović
kao poštarka
Vera Miljković
Iz medija:

Uloga za jubilej   11-05-2000   NIN

Vuk Pavlović
Dobitna kombinacija filma "Senke uspomena" ogleda se u spoju iskustva i mladosti. Naime, glavnom ulogom u ovom filmu Bata Živojinović, jedan od najvećih naših glumaca, obeležava 45 godina svog rada na filmu, a s druge strane je mladi reditelj Predrag Velinović napravio zanimljiv dugometražni debi (potpisuje treću priču iz omnibusa "Šta radiš večeras") ekranizacijom teksta proverenog scenariste Predraga Perišića ("Ljubavni život Budimira Trajkovića").
Priča "Senki uspomena" je savremena i smeštena je u neimenovanu varošicu, gde u brvnari kraj jezera penzionerske dane provodi nekada čuveni glumac Ljuba Radovanović (Bata Živojinović). Pomalo ćaknut i svojeglav, on živi usamljenički, okružen uspomenama na prohujalu slavu - fotografijama, novinskim člancima i video-snimcima svojih uloga. Učmalost Ljubine svakodnevice ruši pojava nestašne devojčice Eme (debitantkinja Nina Zukanović), druželjubive i znatiželjne, i među njima se rađa neobično prijateljstvo. Dolazak filmske ekipe u gradić i susret sa starim poznanikom Božom (Miodrag Radovanović), asistentom reditelja, nude Ljubi mogućnost da ponovo zaigra na filmu. Boža zatim angažuje i Veru (Đurđija Cvetić), takođe negdašnju glumačku zvezdu i davnu Ljubinu neostvarenu ljubav, čije prisustvo budi u njemu zaboravljena osećanja i daje njegovom životu novi smisao.
Autorski tandem Perišić-Velinović je prilično uspešno realizovao pipavu i u biti nimalo laku temu koja se bavi starim, suicidalnim i zapravo izgubljenim čovekom - posebno jer je glavni junak čudna i nepredvidiva osoba što životari u okruženju filmskih uspomena, dakle u svetu iluzija, a opet je bolno svestan da se njegovo bitisanje neumitno primiče svom svršetku, i to kakvom: u zaboravu, samoći i bez ljubavi. S rediteljske strane, Velinović je inventivno, mada ne i potpuno adekvatno ekranizovao ovu priču. Radnja filma povremeno gubi na tempu usled nekih suvišnih likova i scena, ima i izvesnih nejasnoća i nelogičnosti, i čini se da bi "Senke uspomena" ispale ubedljivije da je dužina trajanja filma nešto kraća. Pomenute omaške su verovatno proizišle iz rediteljeve želje da što više iskaže u svom početničkom ostvarenju, ali ti kiksevi, generalno, ne kvare pozitivnu ocenu koje "Senke uspomena" zaslužuju budući da se radi o sasvim solidnom filmu, kojim naša kinematografija dokazuje da ipak ima vitalnost i (kakvu-takvu) perspektivu.
Najzad, Bata Živojinović je maestralno predvodio odličnu glumačku ekipu, a uloga koju je ostvario - teška, provokativna i uzbudljiva - pravi je izbor za obeležavanje jubileja, naročito zato što je ovaj film mali omaž njegovoj bogatoj karijeri.
pozitivnu ocenu koje "Senke uspomena" zaslužuju budući da se radi o sasvim solidnom filmu, kojim naša kinematografija dokazuje da ipak ima vitalnost i (kakvu-takvu) perspektivu.
Najzad, Bata Živojinović je maestralno predvodio odličnu glumačku ekipu, a uloga koju je ostvario - teška, provokativna i uzbudljiva - pravi je izbor za obeležavanje jubileja, naročito zato što je ovaj film mali omaž njegovoj bogatoj karijeri.

Filmska banka podataka je rezultat rada sledećih firmi i organizacija: "Balkan Media GmbH" Mannheim, Germany, " Balkanmedia d.o.o." Beograd, Yugoslavia
Zahvaljujemo se: "Avala Film Beograd", "Delta Video Beograd", "Centar film Beograd", Jugoslovenska Kinoteka, Institut za film Beograd