Filmska banka


   
Nataša

Žanr:
Drama

Režija:
Ljubiša Samardžić

Kratak sadržaj:
Glavni lik ovog filma je sedamnaestogodišnja devojka Nataša, čiji je otac, policijski inspektor, ubijen u nerazjašnjenom atentatu. Godinu dana kasnije, u vrtlogu vremena u kojem se ruši korumpirani sistem, gonjena svojim emotivnim haosom, odlučna je da sazna istinu, pa kreće u bezglavu dečiju osvetu. Raspeta između ljubavi prema Marku, oženjenom prodavcu iz knjižare, i neplanirane zaštite koju joj nudi Kiza, Markov drug kriminalac, ona ipak nije ni svesna da dečija igra prerasta u okrutnu i opasnu avanturu...

Dodatne informacije:
Dan pre premijere umro je Dragan Samardžić.

Producent:
Cinema Design, Beograd, Ljubiša Samardžić, Dragan Samardžić, Toni Matulić

Scenario:
Srđan Koljević, Đorđe Milosavljević

Muzika:
Zoran Erić

Snimatelj:
Radoslav Vladić

Scenografija:
Vladislav Lašić

Kostimografija:
Jasmina Sanader

Zemlja porekla:
Srbija

Montaža:
Marko Glušac

Tehnika:
Standard, kolor

Prvo prikazivanje:
26.4.2001.Glumci:

Anica Dobra
kao Sandra
Bojan Dimitrijević
kao Mrvica
Boris Milivojević
kao Dženi
Branislav Jerinić
kao penzioner 2
Danica Maksimović
kao direktorka škole
Davor Janjić
kao Kiza
Dragan Bjelogrlić
kao Aca
Marko Vasović
kao Dača
Mihajlo (Bata) Paskaljević
kao penzioner 1
Neda Arnerić
kao Natašina majka
Nenad Stojmenović
kao Maksa
Nikola Đuričko
kao Marko
Renata Ulmanski
kao Kizina majka
Slobodan Ćustić
kao Ilija
Tijana Kondić
kao Nataša
Vladan Dujović
kao Steva
Zoran Cvijanović
kao Milutin
Iz medija:

Nataša   24-10-2001   Inet

"Natasa"


Na pitanje "Ko je Natasa" sugerisano ovih dana u brojnim televizijskim forspanima sesnaestogodisnja Tijana Kondic, koja igra glavnu ulogu, tinejdzerku njenih godina, suocenu sa zamkama porodicne i drustvene drame kaze:

- Film je melodrama, koja se zavrsava tragicno, a Natasa je misticna, niko ne zna njen sledeci potez, takva sam i ja. Njen zivot je ipak tezi i komplikovaniji. Ona je hrabra, jaka, kad voli, voli do smrti, ide iz krajnosti u krajnost. Film prati zivot jedne devojcice koja prolazi kroz posledice rata, politike... I ja sam impulsivna kao Natasa. Vece uoci pocetka snimanja potukla sam se sa deckom. Nije to kao ja sam sada glumica, to je iz trecih razloga. Sada smo prijatelji.

Tijana u maju puni 17 godina, ide u Petu gimnaziju, u drugi razred.

- Nasli su me u skoli za vreme velikog odmora. Odneli su fotografije Ljubisi, koji je izabrao bas mene iako nisam bila medju favoritima. Pocela su probna snimanja, dva meseca, nije bilo lako. Ipak, ako odemo u Kan, bice haos. Ako ne, posle Beograda cekaju nas premijere u Srbiji. Bice ludo. Ne znam kako cu sa skolom, ali to vise brine moju mamu. Mogla bih godinu dana bez prestanka da provedem na snimanju.

Tijana trenutno snima svoj drugi film "Bumerang", a reditelj Dragan Marinkovic izabrao je ovu talentovanu devojcicu posto je video "Natasu".

- Zvali su me nedelju dana pre pocetka snimanja, bez proba, dugo su trazili glumicu. Rekli su nosices crvenu periku, ovo ti je raspored, snimanje sutradan pocinje... Zelim da upisem Akademiju, u glumu sam se apsolutno zaljubila. Interesuje me i pozoriste, igrati tudj zivot, znaci zbunjivati one druge, partnera, nikada na znaju na cemu su sa vama. Moj omiljeni pozorisni komad je "Radovan Treci", mogu da ga gledam danonocno. Fascinirana sam Zoranom Radmilovicem. Nikada nisam bila clan dramske sekcije. Ljubisu sam znala iz televizijskih serija, gledala sam "Nebesku udicu". On je odlican covek i glumac.

Fenomen Nikola Djuricko

- Moje drugarice su povrsne, Nikola Djuricko pa Nikola Djuricko. Shvatam sladak je, lep i ostalo... Kazu blago tebi, a ja njima "sta vam je ljudi, to je gluma, ne znam kako da objasnim". Nikola i ja smo se vise kacili i svadjali nego slagali na snimanju. To nije jednostavno kada treba da igrate ljubavnike. Kad se sve zavrsilo, sprijateljili smo se.

Nataša   25-10-2001   Glas javnosti

Oprostite što nisam u mogućnosti da prisustvujem današnjoj konferenciji. Premijeru filma "Nataša" održavamo u senci odlaska našeg Gage. Teško je bilo šta reći u času kada bujaju emocije. Film posvećujemo njemu, jer filma možda ne bi ni bilo da nije bilo Gage, njegove snage i želje za životom. Do susreta na premijeri - zapisao je u obraćanju novinarima reditelj filma "Nataša" Ljubiša Samardžić.

Pres-konferencija povodom premijere zakazane za četvrtak uveče (20.30) u Velikoj dvorani Centra "Sava" počela je minutom ćutanja preminulom Draganu Samardžiću, izvršnom producentu.

Scenarista "Nataše" je Srđan Koljević (koscenarista Đorđe Milosavljević), a glavne uloge igraju Tijana Kondić, Nikola Đuričko, Davor Janjić, Anica Dobra, Dragan Bjelogrlić, Boris Milivojević, Neda Arnerić, Slobodan Ćustić, Zoran Cvijanović... Direktor fotografije je Radoslav Vladić, kompozitor Zoran Erić, montažer Marko Glušac.

Radnja je smeštena u predvečerje 5. oktobra, a okosnica priče vrti se oko devojčice Nataše. Ona ima 17 godina. Njen otac je bio policijski inspektor, ubijen je u nerazjašnjenom atentatu. Godinu dana kasnije, u vrtlogu vremena u kojem se ruši korumpirani sistem, ona kreće u bezglavu dečju osvetu...

- Pre godinu dana napisao sam scenario koji je ispao anticipatorski - kaže Srđan Koljević. - Želeo sam da se pozabavim životom sedamnaestogodišnje devojčice i to iz inata. Moja supruga, pozorišni reditelj, spočitavala mi je da ne znam da napišem ženski lik. Zanimala me je generacija formirana poslednjih 10 godina. Nataša ima 17 godina i informaciju isključivo o svetu u kome je odrasla. U melodramskom trouglu je sa osobama iz moje generacije, koja je prevalila tridesetu i formirala se pre devedesete. Dve generacije, naizgled bliske, a u suštini užasno daleke. Film je dramaturški drugačiji od "Nebeske udice", žanrovski je između melodrame i film noara. Samardžićev rediteljski rukopis je sličan, pun humora, emocija, spontan, dinamičan.

"Nataša" premijerno   25-04-2001   Politika

Impresivne glumačke i producentske karijere, Ljubiša Samardžić predstavlja se novim filmom koji potpisuje kao reditelj. - Posveta preminulom sinuPremijera novog domaćeg filma - "Nataša" u režiji Ljubiše Samardžića, u četvrtak veče u velikoj dvorani Centra "Sava" pred beogradskom publikom, protiče u znaku velike tuge zbog odlaska Ljubišinog sina Dragana Gage Samardžića.

Dogodilo se to samo dan uoči premijere. Konferenciji za novinare koja je počela minutom ćutanja, razumljivo je, autor nije prisustvovao. Stiglo je samo Ljubišino kratko pismo u kojem predočava da je "Nataša" posvećen Gagi jer bez njegove snage i želje za životom, ovog filma, čiji je izvršni producent bio, možda ne bi ni bilo.


Tijana Kondić kao Nataša

"Nataša" je film o vrtlogu vremena u kojem se ruši korumpirani sistem, o sedamnaestogodišnjakinji koja, gonjena svojim emotivnim haosom, kreće u potragu za istinom koja je vodi u bezglavu dečiju osvetu. Ovaj lik u filmu tumači debitantkinja Tijana Kondić čiji su partneri, između ostalih, i: Nikola Đuričko, Davor Janjić, Anica Dobra, Dragan Bjelogrlić, Boris Milivojević, Neda Arnerić, Slobodan Ćustić, Vladan Dujović, Zoran Cvijanović...

Ovo je drugi film koji Ljubiša Samardžić, glumac impresivne glumačke i producentske biografije (producent je devet filmova), potpisuje kao reditelj. Njegov rediteljski prvenac je nagrađivani i hvaljeni film "Nebeska udica", jugoslovenski kandidat za Oskara ove godine. Scenario za film pisao je Srđan Koljević, koscenarista je Đorđe Milosavljević, direktor fotografije Radoslav Vladić, scenograf Vladislav Lašić, direktor filma Toni Matulić, kompozitor Zoran Erić...

Film "Nataša" odmah posle premijere kreće u bioskope.