La banque du film


   
Rat uzivo

Genre:
La comédie, Le drame, Guerrier

Réalisation:
Darko Baji‘

Le résumé:
Prièa se vrti oko pokusaja producenta Sergeja da spase svog prijatelja koproducenta Harvija Dzeksona tako sto ‘e on igrati glavnu ulogu u patriotskom i hrabrom filmu koji se snima tokom bombardovanja. Drzava ‘e stati iza filma, a poslove ‘e "nadgledati" sluzbenik drzavne bezbednosti Mileta, koji ‘e na prvoj projekciji optuziti èlanove ekipe da "umetnièare, ne dele sudbinu zemlje i nisu patriote"...

Le producent:
Darko Baji‘, Dragan Bjelogrli‘, Goran Bjelogrli‘, Predrag Maksimovi‘, Cobra Films, Magic Line, Beograd, Luèa film

Le scénario:
Nikola Pejakovi‘

La musique:
Toma Babovi‘

Camera:
Vladan Pavi‘

Le scénographie:
Milenko Jeremi‘

Le costumographie:
Jelisaveta Tati‘, Olga Mrdenovi‘

Le pays de l'origine:
Srbija

Le montage:
Stevan Mari‘

La durée:
101 la minutage

La technique:
Standard, le color

Premiere:
24.11.2000.Les acteurs:

Aleksandar Berèek
comme Mileta
Daryl Haney
comme Harvey Jackson
Dragan Bjelogrli‘
comme Sergej Stani‘
Dubravka Mijatovi‘
comme Ivana
Gordan Kièi‘
comme Dorde
Klara Akerman
comme Masa Stani‘
Mihajlo (Bata) Paskaljevi‘
comme èovek u skolnistu
Milan Mari‘
Milorad Mandi‘
comme Aca
Natasa Ninkovi‘
comme Lola Stani‘
Nikola Pejakovi‘
comme svirac
Srdan Todorovi‘
comme Dusan Popovi‘
Tatjana Boskovi‘
comme ministarka kulture
Velimir (Bata) Zivojinovi‘
comme Velibor Tatuli‘ 'Tatula'
Vesna Trivali‘
comme Bosa
Iz medija:

Izmedju istine i lazi   20-04-2000   Danas

Hangari na Novom Beogradu od nedavno su prilagodjeni potrebama Darka Bajica i njegove filmske ekipe, koja je tu pocela sa snimanjem najnovijeg filma "Rat uzivo". U jednom velikom hangaru, u kojem je prekjuce odrzana pres konferencija, napravljeno je nekoliko filmskih studija koje ce ova ekipa, vidno raspolozena za rad na ovakvom filmskom projektu, koristiti narednih nedelja za snimanje ovog filma. Film se radi u koprodukciji Kobra filma, Magicne linije i Luca film Productions, mlade crnogorske kuce koja ovim filmom debituje u producentskom poslu. "Rat uzivo" govori o jednoj filmskoj ekipi, koja pred bombardovanje Srbije snima film, kojeg, pored jugoslovenskog producenta, finansira i Amerikanac Harvi.
Situacija se komplikuje dolaskom sluzbenika Drzavne bezbednosti koji trazi Harvija, nakon cega njegov prijatelj i koproducent filma Sergej odlucuje da ga sakrije, kako Harvi ne bi bio uhapsen i smislja genijalnu ideju - objavljuje pocetak snimanja novog, patriotskog filma u kojem glavnu ulogu igra Amerikanac Harvi. Ali to naravno dovodi do drugih zapleta... Glavne uloge filmadzija u filmu tumace Srdjan Zika Todorovic, Dubravka Mijatovic, Vesna Trivalic, Bata Zivojinovic, Natasa Ninkovic, Gordan Kicic, Milorad Mandic i drugi. U ulozi Harvija pojavice se americki glumac Deril Hejni, kojeg je za ovaj film preporucio Srdjan Dragojevic, dok glavnu ulogu u filmu po sopstvenoj prici tumaci Dragan Bjelogrlic, koji se ujedno potpisuje i kao producent.
Darko Bajic ponovo "na terenu"

S obzirom da je ovo prvi put da se jedan film snima po njegovoj ideji (na osnovu koje je Nikola Pejakovic napisao scenario), Bjelogrlic pojasnjava kako je uopste dosao do ove price:
- Prva faza scenarija za ovu filmsku pricu nastala je tokom bombardovanja i posao sam od situacije u kojoj se zatekla nasa producentska kuca Kobra film, koja je tada trebalo da pocne da snima film "U plamenu strasti" sa stranim glumcem u glavnoj ulozi. S obzirom da je s pocetkom bombardovanja rad na filmu obustavljen, postavio sam sebi pitanje sta bi se desilo da se taj strani glumac zatekao u zemlji za vreme bombardovanja. Tako je nastala pocetna prica i jos tada smo snimili neke kadrove tog filma. Ali, po zavrsetku rata, ipak smo odlucili da snimimo film o nasim filmadzijama koji snimaju film u Beogradu pod bombama. Tako je nastala druga faza i konacna verzija price - kaze Dragan Bjelogrlic.
Budzet filma "Rat uzivo" je 700 hiljada nemackih maraka, s kojim se, kako tvrde producenti, ipak pokrivaju troskovi snimanja, mada polovina tog novca odlazi samo na postprodukciju, a filmsku ekipu cini stotinu ljudi. Ipak, Darko Bajic tvrdi da je zadovoljan atmosferom, uslovima i tehnikom, te se nada da ce film vrlo brzo biti u bioskopima. - Ceo film je izmedju istine i lazi - kratko je Bajic prokomentarisao svoje novo delo. Film se snima najnovijim modelom filmske kamere, koja je u nasu zemlju uvezena zahvaljujuci producentskoj kuci Luca film Production.
Pored nabrojanih, filmsku ekipu cine jos i Vladan Pavic - direktor fotografije, Jelisaveta Tatic i Olga Mrdjenovic - kostim, Stanislava Zaric - sminka, Branko Djordjevic - ton, kao i Mile Jeremic - scenograf, koji je komentarisuci novi prostor za snimanje rekao da su filmadzije jednostavno morale da naprave drugi studio, jer se u studiju u Avali trenutno nalazi Grand prodaksn.
D. Jovicevic

Le banque des élément du film est la resultat du travail des prochains firmes et organisation: "Balkan Media GmbH" Mannheim, Germany, " Balkanmedia d.o.o." Beograd, Yugoslavia
Nous Vous remercions: "Avala Film Beograd", "Delta Video Beograd", "Centar film Beograd", Jugoslovenska Kinoteka, Institut za film Beograd