Film database

  Radomir Saranovic

  Directed in:

1973 - The Wedding
1974 - Fear
1982 - 13th of July

Biography:
Saranovic je rodjen 1937. godine u Kosicu, Kosovi Lug kod Danilovgrada. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na grupi Engleski jezik i knjizevnost apsolvirao je 1959. i iste godine upisao Reziju na Akademiji. Umro je 9.9.2001 u Beogradu. Dobitnik je brojnih domacih i stranih priznanja za svoja umetnicka ostvarenja.
Writer
Iz medija:

PREMINUO BAJO SARANOVIC   22-11-2001   Medija Klub CG

Profesor beogradskog Fakuleta dramskih umjetnosti, poznati pozorisni, televizijski i filmski reditelj Radomir Bajo Saranovic preminuo je iznenada u nedjelju, 9. septembra, u Beogradu.

Saranovic je roden 1937. godine u Kosicu kod Danilovgrada. Studirao je Filozofski fakultet, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Dobitnik je brojnih domacih i stranih priznanja za svoja umjetnicka ostvarenja. Tokom bogate profesorske karijere odnjegovao je generacije filmskih reditelja, a sam je ostvario vrijedna pozorisna, televizijska i filmska dostignuca. U Beogradu je u Teatru nacionalne drame rezirao izuzetno popularne predstave "JelC je moguce drugovi da smo svi mi volovi", "Tajna vecera kod slozne brace", "Prepelica u fenjeru", a u Beogradskom dramskom pozoristu "Don Kihot", "Vagon G", "Pramen tame" i druge predstave. Rezirao je i u Crnogorskom narodnom pozoristu.

Najpoznatije Saranoviceve filmske rezije su "Svadba", koja je nagradena na festivalu u Karlovim Varima i istorijski spektakl "13. jul". Pocetkom devedesetih bio je i ministar kulture Srbije. Radomir Saranovic ce u utorak biti ispracen iz kapele na Novom groblju, a sahranjen u srijedu na groblju u Danilovgradu.

Odlazak velikana   22-11-2001   Pobjeda

Energija Baja Saranovica stvarala je jedan novi filmski rukopis, a rad na mnogim pozorisnim predstavama uticao je na novu estetiku pozorista i posebno na izrazajnost i stil modernog duha nove glumacke generacije. Podgorica, 10. septembra - Nas poznati pozorisni, televizijski i filmski reditelj, Radomir - Bajo Saranovic umro je juce u Beogradu.
Saranovic je rodjen 1937. godine u Kosicu, Kosovi Lug kod Danilovgrada. Maturirao je u Niksicu 1955 godine. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na grupi Engleski jezik i knjizevnost apsolvirao je 1959. i iste godine upisao Reziju na Akademiji. Studirao je kod profesora Huga Klajna i profesora Radoja Novakovica. Diplomirao je 1963, predstavom "DJavolov ucenik" u Kragujevcu. Dobitnik je brojnih domacih i stranih priznanja za svoja umjetnicka ostvarenja (Trinaestojulska nagrada, Srebrna arena u Puli, specijalna nagrada na festivalu Karlove Vari...). Tokom bogate profesorske karijere odnjegovao generacije najboljih jugoslovenskih filmskih reditelja, a sam je ostvario vrijedna djela pozorisne, televizijske i filmske umjetnosti.
Iz bogate filmografije Baja Saranovica izdvajaju se visokim umjetnickim dometom kratki filmovi: "Jedan dan ljubavi", "Putevi hrabrosti", "Sam", "Bataljon je odlucio", a njegov film i monografija o Ostrogu cine autenticno i kapitalno djelo jednog naroda i njegove istorije. Filmovi "Svadba", "13. Jul" i TV film "LJubav, udadba i zenidba" u vrhu su najvrijednijih ostvarenja jugoslovenske kinematografije.
Energija Baja Saranovica stvarala je jedan novi filmski rukopis, a rad na mnogim pozorisnim predstavama uticao je na novu estetiku pozorista i posebno na izrazajnost i stil modernog duha nove glumacke generacije ("Arsenik i stare cipke", "Don Kihot i Sanco Panso", "Jel moguce, drugovi da smo svi mi volovi", "Vagon G"...).
Pedagoskim radom profesor Radomir Saranovic pocinje da se bavi 1969. godine, kada je izabran za asistenta za predmet Filmska rezija na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Sedamdesetih godina zapocinje modernizaciju Filmske skole koju su inicirali profesori Novakovic i Slijepcevic, uvodeci nove metode u nastavu, spajajuci iskustva domace i svjetske kinematografije, i stvarajuci nove nastavne programe spajanjem skole Istoka i Zapada.
Asocijacije visokih filmskih skola CILECT i evropska komisija za film pri Savjetu Evrope u Strazburu dodijelio je FDU vodjenje Evropske filmske ljetnje skole ciji je tvorac i direktor od 1989 godine profesor Radomir Saranovic. Evropska ljetnja filmska skola, koja je imala svake godine petnaest najboljih studenata u Evropi i profesore najpoznatije filmske reditelje (Istvan Sabo, Ksistof Zanusi, Dusan Makavejev), postala je tokom tih godina najpoznatija i najcijenjenija skola ove vrste u Evropi, a profesor Saranovic je dobio priznanje od CILECT - a za vodjenje ovog, po svemu jedinstvenog projekta u svijetu i znacajno ime u svjetskoj filmskoj pedagogiji.
Stvarajuci modernu filmsku skolu Saranovic je "oslobadjao" svoje studente insistirajuci na njihovoj individualnosti, talentu i njihovoj kreativnoj snazi. Neposredno povezujuci teoriju i praksu, vrhunskim predavanjima uticao je na mnoge generacije filmskih reditelja i tako zajedno sa svojim studentima stvarao novi jugoslovenski film.
Profesor Saranovic je zasluzio i dobio mnoge nagrade u zivotu, ali sigurni smo da mu je najdraza ona koju dobija od svojih sadasnjih i bivsih studenata kada sa ponosom i zahvalnoscu kazu: "Gospodin Radomir Saranovic je moj profesor". Zato ovu nasu modernu filmsku skolu postuje cijela filmska Evropa.
Kao prorektor Univerziteta umjetnosti (1989-91), clan fonda, a onda i kao ministar za kulturu Republike Srbije (1990-91) Saranovic je otvorio mogucnost da studenti ravnopravno sa profesionalnim rediteljima konkurisu sa svojim debitantskim projektima i dobijaju sredstva fonda za kinematografiju. Uticao je na kvalitet filmova koji su stvarani na Fakultetu dramskih umjetnosti - kao mentor sa njene umjetnicke, strucne strane i kao profesionalni reditelj koji je svoja poslovna poznanstva koristio da studentima rezije pomogne u njihovim prvim, profesionalnim koracima.
U svom plodnom i raznovrsnom stvaralackom radu bavio se literaturom, prevodjenjem, publicistikom, filmskom i pozorisnom kritikom, a pred sam kraj zivota priredio je dragocjenu monografiju i bio autor filma o manastiru Ostrog. Sa engleskog jezika preveo je izuzetno znacajnu knjigu Li Strasberga "San o slavi".
Radomir Saranovic ce u utorak biti ispracen u 11 casova iz kapele na Novom groblju u Beogradu, a sahranjen u srijedu u 15 casova na groblju u Danilovgradu.
R. Mucalica