Filmska banka


   
Mlijecni put

Genre:
Drama, Komedija

Regie:
Faruk Sokolovic

Kratak sadrzaj:
Glavni junaci ove price su dva mlada bracna para iz Sarajeva, bez nade u bolju buducnost u svome gradu. Oni daju sve od sebe da bi emigrirali na Novi Zeland, ali u tome nemaju mnogo uspeha. Glavni krivac za to je cinjenica da njihovi brakovi nisu one pogodne vrste, tj. mesani. Uz pomoc zajednickog prijatelja, lokalnog mocnika i totalnog zaludjenika u fudbal, oni iznalaze resenje (ispostavice se jedino logicno), a to je da zamene partnere i ponovo se vencaju da bi ispunili rigorozne uslove preseljenja u zemlju ovaca i boljeg zivota. Ipak, iako je izlaz iz situacije bio izvestan, stvari ne teku tako lako. Uz opiranje zenskih supruznika (uglavnom), i sa mnogo komicnih situacija, duplo vencanje je odradjeno, dobijen je pozitivan odgovor na famoznom intervjuu, i Novi Zeland je u tren oka postao tako blizu. Slutite "happy end"? Ne budite tako sigurni.

Producer:
Mebius film, Sarajevo, Suhreta Sokolovic-Duda

Scenario:
Almir Imcirevic, Faruk Sokolovic

Musik:
Zlatan Fazlic - Fazla

Camera:
Stipe Svetinovic

Zemlja porekla:
Bosna i Hercegovina

Montaza:
Bojan Filipovic

Trajanje:
93 minuta

Tehnika:
Standard, kolor

Premiere:
21.12.2000.Glumci:

Ante Vican
kao Jugonostalgicar
Davor Janjic
Dragan Bjelogrlic
kao gazda
Gordana Boban
kao Sena Hrle
Ivo Gregurevic
Nada Djurevska
kao nana
Selma Alispahic
kao Ana
Zan Merlot
kao fijakerista Mujo Hrle
Iz medija:

POVRATAK FILMSKE KULTURE U BIH   10-08-2001   Medija Klub CG

Urnebesna komedija "Mlijecni put", radjena u produkciji Mebius Filma iz Sarajeva, nasla je svoje mesto na ovogodisnjem FEST-u. Tim povodom u Beogradu gostuje ekipa filma, predvodjena rediteljem Farukom Sokolovicem, a dopunjena jugoslovenskim glumcem Draganom Bjelogrlicem, koji tumaci glavnu ulogu u ovom ostvarenju. O nastanku filma, Sokolovic kaze: "U BiH je poslednjih godina snimljeno svega tri filma. Pritom, u celoj Bosni radi 20 bioskopa, neki tamosnji ljudi su jos pre 20 godina poslednji put bili u bioskopu. To sve znaci da smo mi izgubili filmsku kulturu, izgubili smo fimske casopise, ne postoje vise filmski kriticari... Zato je ovaj film bio zamisljen kao projekat. Almir Imsirevic, scenarista i ja, napisali smo scenosled na osnovu jedne istinite price, i ponudili glumcima za koje smo mislili da ce hteti da igraju u takvom filmu. I bili smo u pravu. Svi su prihvatili ponudu.

Tek tada smo seli i napisali scenario i tako je pocelo snimanje filma". Prema njegovim recima, film je u BiH do sada videlo 26 hiljada ljudi, sto je ogroman uspeh. Govoreci o saradnji sa Draganom Bjelogrlicem, Sokolovic kaze:

- U Sarajevu smo imali niz neprijatnosti od strane stampanih medija zbog angazovanja Dragana Bjelogrlica, a ti napadi i danas traju. Verovatno je to jedan od razloga sto nam nijedno ministarstvo nije pomoglo tokom rada na filmu. Ali, Dragan zraci pozitivnom energijom koja coveka jednostavno obaveze, i zapravo shvati da je sreca sto je on pristao da radi na filmu. A sreca je i da smo do kraja ostvarili tu saradnju.

Mlijecni put   24-10-2001   Saray Net

U zemlji koja je toliko siromasna filmskom produkcijom kao sto je to ova u kojoj zivimo, sama pojava igranog fimskog ostvarenja izaziva i odusevljenje i iznenadjenje istovremeno. Nakon Ademira Kenovica i Savrsenog kruga, i Faruk Sokolovic se odlucio na radikalan korak - snimiti dugometrazni igrani film u BiH. To su, da podsjetimo, u stvari svi igrani filmski projekti realizovani od zavrsetka rata do danas u Bosni i Hercegovini. Dva filma za pet godina. Vrlo dobro, mozda do 2003. budemo imali i treci.

Mlijecni put je klasicna, za nase uslove vrlo aktuelna i istinita poslijeratna prica, napisana od strane Edine Kamenice, a adaptirana za veliko platno uz pomoc malo romantike i humora. Glavni junaci su dva mlada bracna para iz Sarajeva, bez nade u bolju buducnost u svome gradu. Oni daju sve od sebe da bi emigrirali na Novi Zeland, ali u tome nemaju mnogo uspjeha. Glavni krivac za to je cinjenica da njihovi nisu one pogodne vrste, tj. mijesani. Uz pomoc zajednickog prijatelja, lokalnog mocnika i totalnog zaludjenika u fudbal, oni iznalaze rjesenje (ispostavice se jedino logicno), a to je da zamijene partnere i ponovo se vjencaju da bi ispunili rigorozne uvjete preseljenja u zemlju ovaca i boljeg zivota. Ipak, iako je izlaz iz situacije bio izvjestan, stvari ne teku tako lako. Uz opiranje zenskih supruznika (uglavnom), i sa mnogo komicnih situacija, duplo vjencanje je odradjeno, dobiven je pozitivan odgovor na famoznom intervjuu, i Novi Zeland je u tren oka postao tako blizu. Slutite «happy end»? Ne budite tako sigurni.

Mebius Film, porodica Sokolovic (citava porodica je ukljucena u realizaciju, od roditelja do djece, od produkcije do glume), i ostatak ekipe Mlijecnog puta zaista zasluzuju priznanje za uspjesnu realizaciju ovog filma. Kada uzmemo u obzir sve probleme s kojima su se suocili (nedostatak sredstava, kratak vremenski rok snimanja, nesusretljivost.) i odlicnu snalazljivost u pronalazenju lokacija i improvizaciji, uistinu moramo priznati da su uradili vraski posao. Ovaj film i njihovo iskustvo mogao bi realno posluziti kao uputstvo svim nasim filmskim radnicima koji se suocavaju sa istim problemima. Sto se tice samog filma, pohvale idu dobro adaptiranom scenariju, i lucidnim idejama Almira Imsirevica i Faruka Sokolovica (zivot je fudbalski teren), kao i samim glumcima. Vecina njih nema neko veliko iskustvo u igranim ostvarenjima, ali vrlo dobro se snalaze u svojim ulogama. Tu se posebno izdvaja Nada Djurevska, koja vjerovatno jedina moze bolje odglumiti nanu nego li sama nana. Jedine ozbiljne zamjerke idu odgovornoj osobi za angazman Dragana Bjelogrlica. Njegov karakter u filmu ponajvise zahtijeva autenticnost i pripadnost specificnom podneblju, sto on u ovom odredjenom slucaju ne posjeduje. Koliko god se on trudio da pravilno koristi sleng koji ne poznaje, to ne daje zeljeni efekat, i ocito je da mu je svaki put, kada zeli reci «'ba», na vrh jezika «bre». Uz to, njegova uloga je cista kopija one iz Rana, tako da na kraju mozemo lako zakljuciti da, sve u svemu, njegov angazman i nije bio neki originalan potez.