Filmska banka


   
Nebeska udica

Genre:
Drama, Ratni

Regie:
Ljubisa Samardzic

Kratak sadrzaj:
Film prica o nekim ljudima u Srbiji koji treba da se suoce sa posledicama rata. Vecina njih jos ne treba da idu u vojsku, ali moraju da zive izmedju rusevina bombi koje padaju skoro svakodnevno. Iako je moto prezivljavanje tih dana, oni teze da zive sto je moguce normalnije i da prkose ruznoj strani rata - izgleda da svaki od njih ima neku svoju. Jednog dana nekome padne na um da napravi kosarkaski kos. Mada je ideja u pocetku prihvacena kao suluda u takva vremena, uskoro sva omladina pa i stariji svet - roditelji i drugi posmatraci stvari koje se odigravaju na ulicama - kao i suparnicka ulicna banda bivaju privuceni idejom.

Producer:
Giacomo Billi, Toni Matulic, Vlastimir Petkovic, Ljubisa Samardzic, Cinema Design, Beograd, RTV Srbija, Cine Enterprise, Inc.

Scenario:
Srdjan Koljevic, Djordje Milosavljevic

Musik:
Vlatko Stefanovski

Camera:
Radoslav Vladic

Scenografija:
Vladislav Lasic

Kostimografija:
Jasmina Sanader

Zemlja porekla:
Srbija

Montaza:
Marko Glusac

Trajanje:
95 minuta

Tehnika:
Standard, kolor

Premiere:
31.12.1999.Glumci:

Aleksandar Djordjevic
Ana Sofrenovic
kao Tijana
Boris Milivojevic
kao bolid
Dejan Bodiroga
Dragan Bjelogrlic
kao Toza
Gordan Kicic
kao Misa
Irfan Mensur
kao Zuka
Ivan Jevtovic
kao Turca
Katarina Zutic
kao Zozi
Milena Dravic
kao Danka
Miodrag Radovanovic
kao komsija znalac
Nebojsa Glogovac
kao Kaja
Nebojsa Ilic
kao Deki
Neda Arneric
kao Misina majka
Nikola Djuricko
kao Siske
Nikola Kojo
kao Zuba
Nikola Pejakovic
kao Lokator
Ognjen Mirkovic
kao Jovan
Sonja Kolacaric
kao Seka
Zeljko Obradovic
Zeljko Rebraca
Iz medija:

UPECANI NA "NEBESKU UDICU"   25-10-2001   Medija klub CG

Premijera rediteljskog prvenca Ljubise Samardzica "Nebeska udica" ("Sky Hook") bice uprilicena pocetkom februara na prestiznom Berlinskom filmskom festivalu. Samardzic veruje da film cija se radnja odvija medu mladim ljudima u jednom novobeogradskom bloku tokom NATO bombardovanja nikoga nece ostaviti ravnodusnim.

Kljucno ohrabrenje uputio mu je Branko Bauer ("posle projekcije ostao prikovan za stolicu"). Ulogom u "Prekobrojnoj" ovom reditelju duguje, kako kaze, ulazak na velika vrata u svet filma. Bauerov nacin rada sa glumcima, njegova mekoca u pletenju price, bila je Samardziceva zvezda vodilja u reziji.

Glas: Kako su na vas film odreagovali selektori u Berlinu?

Ljubisa Samardzic: Nisam ni slutio da ce moja poznanica, inace veoma vazna osoba oficijelnog programa festivala, Margaret fon Siler, posle prve projekcije skociti i reci "divan film". Po njenoj reakciji i egzaltaciji znao sam da sam vec u oficijelnom programu festivala "Panorama", u kojem je prikazano i "Ubistvo s predumisljajem". Film se dopao i selektoru takmicarskog programa, a gledao ga je licno i direktor Berlinala Moric de Hadeln. "Nebeska udica" je prvi srpski film koji posle toliko godina ucestvuje u takmicarskom delu programa uz velika imena kao sto su Vim Venders i Ken Louc!

- Sta je bila kljucna preporuka za Berlin?

- Iskrenost filma. Spreman pod bombama, sniman sedam dana po prestanku bombardovanja, raden u neponovljivoj atmosferi prijateljstva jer je veliki deo ekipe znao razloge mojoj prvoj reziji. Pomogli su i meni i njihovom drugu, mom sinu Gagi sa kojim su radili sve prethodne filmove.

Ne okrecem se za lajavim psima

- Gorcin Stojanovic, koji je u vasoj kuci snimio dva filma izjavio je da sa vama vise nikada ne bi radio. Najavili ste da cete otvoriti temu odnosa prema poslu mladih kolega - glumaca i reditelja?

- U ovom izuzetno znacajnom casu nase produkcije mislim da nije vreme da govorim o ruznom. Ako bih se okretao za lajavim psima, ne bih dosao ni do ovog filma. Pogled prema Berlinu je sada nas imperativ i preokupacija jer mi iz ove "okuzene" zemlje zelimo da se predstavimo na jedan moderan nacin, sa stilom kakav je nasa kuca godinama gradila.

- Zagreb, gde ste radili postprodukciju, za vas je cini se vise od biznisa i potencijalnog trzista? Nisu vas zaboravili? Upamceni ste kao neko ko se sa kolegama s one strane nije javno i uz niske udarce dopisivao? Ipak "procurelo" je da ste uputili jedno "ostro" pismo glumcu i gradonacelniku Borisu Buzancicu?

- Zagreb je znacajna deonica mog glumackog puta. Prvu ulogu ostvario sam u filmu "Igre na skelama", usledio je Vice iz "Lita vilovita", Macak iz "Hamleta u Mrdusi Donjoj"... sve do Crnog Roka u antologijskoj seriji "Kuda idu divlje svinje". Normalno je bilo da tragamo za najboljim uslovima u kojima bismo sa malo para ostvarili ono sto smo zamislili. U Zagrebu sam nasao izuzetan tonski dolbi digitalni Gama studio i laboratoriju Jadran filma. I eto, priblizio nas je zajednicki interes. Ovo je prvi film koji predstavlja neku vrstu koprodukcije.

- Bata Zivojinovic i vi bili ste sinonimi naseg posleratnog filma, ali i veliki "rivali"? Zasto je on odbio ulogu u vasem filmu?

- Pitajte Batu! Milena (Dravic) i Neda (Arneric) su napravile zaista divne kreacije!

- Birajuci kompozitora dvoumili ste se izmedu Gorana Bregovica i Vlatka Stefanovskog i odlucili za Stefanovskog?

- Goran se vinuo u nebesa, a paznju sam zaustavio na jednom od najboljih gitarista sveta, Vlatku. Napisao je muziku kakvu sam zeleo: ona je unela lepotu i dodatnu snagu u film.

- Rezirali ste iz licnog revolta, ali i iziritirani pogresnim potezima diplomatije koja je "uz vise umeca i sarma sve mogla izbeci". Retko reagujete na drustvenu zbilju. Ne inspirise vas? Krajem osamdesetih bili ste angazovani kao delegat u Skupstini...

- Ne bih zeleo da budem patetican, ali za moju prvu reziju krive su suze. Da suze! U trenutku kada smo u porodici odahnuli, da nam je sin savladao akutnu leukemiju, pocelo je bombardovanje. Kako je svakim danom eskaliralo i bivalo sve surovije i zesce, bez ikakvog smisla, mom sinu, ocu dvoje male dece, povratila se bolest. Stres je ucinio svoje. Ovaj film nije nista drugo nego moj krik protiv onih koji u diplomatiji moje zemlje, ali i Zapada, nisu nasli toliko potrebnu civilizacijsku upornost, pamet, razum i viziju. Suza se ne stidim! U film je najvise verovao moj sin Gaga. Vizionarski je predskazivao uspeh u Berlinu.

Ljubisa Samardzic pobednik Festivala u Herceg Novom Najvise nagrada za "Nebesku udicu"   12-08-2000   Danas

Film Ljubise Samardzica "Nebeska udica" apsolutni je pobednik preksinoc zavrsenog filmskog festivala u Herceg Novom. Na zavrsnoj svecanosti Festivala, na Kanli kuli, Samardzicu je urucen "Grand prix" - "Velika zlatna mimoza", za film u celini. "Zlatne mimoze" dobili su: za najbolju musku Lazar Ristovski u filmu "Belo odelo", za najbolju zensku ulogu Tatjana Lukjanova u filmu "Ranjena zemlja", za najbolji filmski scenario Predrag Perisic za scenario filma "Senke uspomena", za reziju Ljubisa Samardzic za "Nebesku udicu".
"Zlatne mimoze" dobili su jos: za specijalne efekte Petar Zivkovic, za "Belo odelo", najbolji ton uradio je Nenad Vukadinovic u filmu "Belo odelo", za najbolju montazu nagradjen je Marko Glusac za film "Nebeska udica", za najbolju scenografiju Vladislav Vlasic za film "Nebeska udica", za najbolju muziku Zoran Eric za film "Senke uspomena", za kameru Radoslav Vladic za filmove "Senke uspomena" i "Nebeska udica". Specijalna nagrada "Milan Zmukic" dodeljena je reditelju Ljubisi Samardzicu za film "Nebeska udica". Ziri publike odlucio je da nagradu dodeli reditelju filma "Ranjena zemlja" Dragoslavu Lazicu, dok je Ziri kritike svoju nagradu dodelio filmu "Nebeska udica" Ljubise Samardzica. (FoNet)