Filmska banka


   
Rat uzivo

Genre:
Komedija, Drama, Ratni

Regie:
Darko Bajic

Kratak sadrzaj:
Prica se vrti oko pokusaja producenta Sergeja da spase svog prijatelja koproducenta Harvija Dzeksona tako sto ce on igrati glavnu ulogu u patriotskom i hrabrom filmu koji se snima tokom bombardovanja. Drzava ce stati iza filma, a poslove ce "nadgledati" sluzbenik drzavne bezbednosti Mileta, koji ce na prvoj projekciji optuziti clanove ekipe da "umetnicare, ne dele sudbinu zemlje i nisu patriote"...

Producer:
Darko Bajic, Dragan Bjelogrlic, Goran Bjelogrlic, Predrag Maksimovic, Cobra Films, Magic Line, Beograd, Luca film

Scenario:
Nikola Pejakovic

Musik:
Toma Babovic

Camera:
Vladan Pavic

Scenografija:
Milenko Jeremic

Kostimografija:
Jelisaveta Tatic, Olga Mrdjenovic

Zemlja porekla:
Srbija

Montaza:
Stevan Maric

Trajanje:
101 minuta

Tehnika:
Standard, kolor

Premiere:
24.11.2000.Glumci:

Aleksandar Bercek
kao Mileta
Daryl Haney
kao Harvey Jackson
Dragan Bjelogrlic
kao Sergej Stanic
Dubravka Mijatovic
kao Ivana
Gordan Kicic
kao Djordje
Klara Akerman
kao Masa Stanic
Mihajlo (Bata) Paskaljevic
kao covek u skolnistu
Milan Maric
Milorad Mandic
kao Aca
Natasa Ninkovic
kao Lola Stanic
Nikola Pejakovic
kao svirac
Srdjan Todorovic
kao Dusan Popovic
Tatjana Boskovic
kao ministarka kulture
Velimir (Bata) Zivojinovic
kao Velibor Tatulic 'Tatula'
Vesna Trivalic
kao Bosa
Iz medija:

Izmedju istine i lazi   20-04-2000   Danas

Hangari na Novom Beogradu od nedavno su prilagodjeni potrebama Darka Bajica i njegove filmske ekipe, koja je tu pocela sa snimanjem najnovijeg filma "Rat uzivo". U jednom velikom hangaru, u kojem je prekjuce odrzana pres konferencija, napravljeno je nekoliko filmskih studija koje ce ova ekipa, vidno raspolozena za rad na ovakvom filmskom projektu, koristiti narednih nedelja za snimanje ovog filma. Film se radi u koprodukciji Kobra filma, Magicne linije i Luca film Productions, mlade crnogorske kuce koja ovim filmom debituje u producentskom poslu. "Rat uzivo" govori o jednoj filmskoj ekipi, koja pred bombardovanje Srbije snima film, kojeg, pored jugoslovenskog producenta, finansira i Amerikanac Harvi.
Situacija se komplikuje dolaskom sluzbenika Drzavne bezbednosti koji trazi Harvija, nakon cega njegov prijatelj i koproducent filma Sergej odlucuje da ga sakrije, kako Harvi ne bi bio uhapsen i smislja genijalnu ideju - objavljuje pocetak snimanja novog, patriotskog filma u kojem glavnu ulogu igra Amerikanac Harvi. Ali to naravno dovodi do drugih zapleta... Glavne uloge filmadzija u filmu tumace Srdjan Zika Todorovic, Dubravka Mijatovic, Vesna Trivalic, Bata Zivojinovic, Natasa Ninkovic, Gordan Kicic, Milorad Mandic i drugi. U ulozi Harvija pojavice se americki glumac Deril Hejni, kojeg je za ovaj film preporucio Srdjan Dragojevic, dok glavnu ulogu u filmu po sopstvenoj prici tumaci Dragan Bjelogrlic, koji se ujedno potpisuje i kao producent.
Darko Bajic ponovo "na terenu"

S obzirom da je ovo prvi put da se jedan film snima po njegovoj ideji (na osnovu koje je Nikola Pejakovic napisao scenario), Bjelogrlic pojasnjava kako je uopste dosao do ove price:
- Prva faza scenarija za ovu filmsku pricu nastala je tokom bombardovanja i posao sam od situacije u kojoj se zatekla nasa producentska kuca Kobra film, koja je tada trebalo da pocne da snima film "U plamenu strasti" sa stranim glumcem u glavnoj ulozi. S obzirom da je s pocetkom bombardovanja rad na filmu obustavljen, postavio sam sebi pitanje sta bi se desilo da se taj strani glumac zatekao u zemlji za vreme bombardovanja. Tako je nastala pocetna prica i jos tada smo snimili neke kadrove tog filma. Ali, po zavrsetku rata, ipak smo odlucili da snimimo film o nasim filmadzijama koji snimaju film u Beogradu pod bombama. Tako je nastala druga faza i konacna verzija price - kaze Dragan Bjelogrlic.
Budzet filma "Rat uzivo" je 700 hiljada nemackih maraka, s kojim se, kako tvrde producenti, ipak pokrivaju troskovi snimanja, mada polovina tog novca odlazi samo na postprodukciju, a filmsku ekipu cini stotinu ljudi. Ipak, Darko Bajic tvrdi da je zadovoljan atmosferom, uslovima i tehnikom, te se nada da ce film vrlo brzo biti u bioskopima. - Ceo film je izmedju istine i lazi - kratko je Bajic prokomentarisao svoje novo delo. Film se snima najnovijim modelom filmske kamere, koja je u nasu zemlju uvezena zahvaljujuci producentskoj kuci Luca film Production.
Pored nabrojanih, filmsku ekipu cine jos i Vladan Pavic - direktor fotografije, Jelisaveta Tatic i Olga Mrdjenovic - kostim, Stanislava Zaric - sminka, Branko Djordjevic - ton, kao i Mile Jeremic - scenograf, koji je komentarisuci novi prostor za snimanje rekao da su filmadzije jednostavno morale da naprave drugi studio, jer se u studiju u Avali trenutno nalazi Grand prodaksn.
D. Jovicevic

Filmska banka podataka je rezultat rada sledecih firmi i organizacija: "Balkan Media GmbH" Mannheim, Germany, " Balkanmedia d.o.o." Beograd, Yugoslavia
Zahvaljujemo se: "Avala Film Beograd", "Delta Video Beograd", "Centar film Beograd", Jugoslovenska Kinoteka, Institut za film Beograd